Sommaren 2014 spelades Bamse och Världsmästaren i elakhet på Mariebergsteaterns scen i Karlstad.
Min uppgift var bland annat att tillverka Skalmans skal. Han skulle plocka fram allt från kudde till kanot från sitt skal. Skalet behövde vara robust och hålla om Skalman skulle lägga sig på rygg. Som tur var släpptes tanken på en kanot i skalet 🙂
Med tanke på hållbarhet blev planen att göra skalet av glasfiberarmerad plast med en kärna av frigolit.
Kudde, klubba, badmintonracket, mat- och sovklocka och förstoringsglas skulle få plats. Det var en utmaning att placera grejorna så att Skalman kunde nå dem bakom ryggen.
Jag gjorde först en 3D-modell av skalet. Jag tog mått på min egen kropp eftersom jag och skådespelaren är ungefär lika stora. Jag modellerade en enkel kropp och alla grejor som Skalman skulle få plats med i skalet. Det var sedan ganska enkelt att möblera om grejorna för att de skulle få plats och vara nåbara bakom ryggen. Skalet utformades så att det skulle finnas rörlighet för armar och ben.
Jag skrev ut ett miniatyrskal i min Makerbot Replicator bara för att få en känsla för om det skulle se OK ut. Det är bättre att veta om det hela kommer att fungera innan jag lägger alltför mycket arbete på projektet.
När jag var nöjd med utformningen exporterade jag 3D-modellen till webbapplikationen 123D Make för att skiva upp skalet.
Ritningen som exporterades från 123D Make skrev jag sedan ut på en A0-skrivare. Totalt blev det 25 A0-sidor! Blåa linjer visade var delarna skulle skäras ut och röda linjer markerade kanterna på nästa skiva för att underlätta inpassningen när det är dags för limning. Jag överförde sedan mönstret till frigolitskivorna med en märkpenna.
Nästa steg var att skära ut frigolitdelarna i en tillfällig rigg med en ståltråd som hettades upp med ett 12V-bilbatteri. En laserskärare hade förstås gett ett exaktare resultat men man får använda det som finns till hands.
Varje del numrerades enligt utskrifterna så att det skulle vara lättare att limma ihop bitarna i rätt ordning.
Skalet gjordes i två delar så att det skulle gå att slipa till insidan. Sättlim användes för att limma ihop frigolitlagren.
Nästa steg blev att jämna till skalets form. Till detta använde jag en roterande rasp i borrmaskinen samt grovt 50-slippapper. Jag slipade sakta skalet tunnare och ristade spåren mellan skalets plattor. Jag var noga med att inte arbeta alltför länge på samma ställe eftersom det i praktiken är omöjligt att gå tillbaka till den ursprungliga formen.
Om du någon gång slipat på frigolit så vet du att resultatet blir mängder av statiska småkulor som fastnar precis överallt. Jag använde både munskydd och skyddsglasögon när jag slipade.
Skalet skulle bli tunt men ändå hållbart. Skalmans grejor skulle få plats men inte sitta så löst så att de kunde trilla ut av sig själv.
För att skydda frigoliten från att smältas av glasfiberplasten så grundmålades frigoliten med vattenlöslig akrylfärg.
Till vänster syns mitt första försök, som inte godkändes av regissören eftersom han tyckte det var för litet. Jag tyckte att det egentligen var mer proportionerligt mot Skalmans storlek. Men det är regissören som bestämmer 😉
Frigoliten täcktes med några lager glasfiberväv varvat med plast. Bärselen till en gammal ryggsäck plastades också fast.
Grönt i två nyanser förvandlar tingesten till Skalmans välkända skal.
Och så dubbelkoll att alla sakerna sitter på plats!
Skalman blev nöjd med skalet 🙂
Lämna ett svar